Deser gruszkowy z Amaretto i posypką orzechową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niebanalne połączenie słodkiego likieru, gruszki i orzechów, w sam raz na zimowe wieczory.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: (na 6 porcji)
    - 30 dag ciastek maślanych
    - 125 ml likieru Amaretto
    - 3 duże gruszki
    - 20 dag obranych orzechów arachidowych
    - 5 dag masła
    - 25 dag cukru
    - 25 dag mąki pszennej
    - szczypta przyprawy do ciasteczek korzennych

Deser gruszkowy z amaretto i posypką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1. 1. Przygotowujemy 6 małych foremek do zapiekania i smarujemy je masłem.
    Do miseczki wlewamy likier, namaczamy w nim po kolei ciasteczka i kruszymy je w taki sposób, aby powstała na dole naczynia warstwa.Pozostałości likieru rozlewamy po równo do miseczek
  • Krok 2. 2. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na 4 części, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Układamy na ciasteczkach i delikatnie posypujemy przyprawą do ciasteczek korzennych
  • Krok 3. 3. Orzechy mielimy na drobno, dodajemy cukier i mąkę. Rozgniatamy wszystko w taki sposób, aby powstała krucha posypka, którą dekorujemy gruszki. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st C przez około 20 minut

Porady

Do posypki można również dodać kilka kropel Amaretto, wtedy deser jest bardziej aromatyczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy