Deser z mascarpone i amaretto

4.49 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Deser nietrudny, ale wygląda i smakuje niecodziennie. Na wierzchu króluje lekko kwaskowata frużelina, ale jak zatopimy łyżeczkę natykamy się na delikatny słodki krem, jeszcze niżej trafimy na chrupkie, migdałowe podsycone likierem i kawą, ciasteczka. Deser dla dorosłych, świetny na domowe imprezy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g mascarpone
    50 g białej czekolady
    200 g śmietany kremówki
    150 g ciasteczek amarettini
    50 ml likieru amaretto (likier migdałowy)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    150 g frużeliny wiśniowej
    2 kostki ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z mascarpone i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieść miskę lub garnek na innym, mniejszym garnku z wodą (wody tyle, by przykrywała dno), wlej śmietankę (zawsze jako pierwszą) i wkrusz czekoladę. Rozpuść całość w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mascarpone i delikatnie wszystko razem połącz. Wstaw do lodówki.
  • 2. Przygotuj 6 kieliszków/pucharków/szklanek. Ciasteczka amarettini włóż do foliowego worka i potłucz na drobne kawałki, ale nie miazgę. Łyżkę kawy zaparz w 1/4 szklance wody. Wystudź, dodaj likier amaretto. W wersji dla dzieci proponuje zaparzyć słabą zwykłą herbatę.
  • 3. Na spód kieliszków/pucharków/szklanek wsyp ok. 2-3 łyżki ciasteczek, polej 1-2 łyżkami likieru z kawą (w wersji dziecięcej - herbatą). Nałóż krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż po 2 łyżki frużeliny, można dodać więcej jak nam zostanie. Posyp całość resztkami ciasteczek lub/i potartą ciemną czekoladą. Wstaw desery do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Porady

Frużelina wiśniowa czyli owoce w żelu, powinna mieć dosyć płynną konsystencję. Ja nie miałam frużeliny i wykorzystałam kompot wiśniowy (własnej produkcji) i wymyśliłam, że jak go zagęszczę to otrzymam coś podobnego do frużeliny. A więc taki kompot wlewamy do garnka, gotujemy chwilkę. Rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się kompotu, dobrze mieszamy i chwilkę razem gotujemy, całość powinna się zagęścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Mascarpone Śmietana Wiśnie Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować