Deser z mascarpone i amaretto

  • wyświetlono: 5660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Deser nietrudny, ale wygląda i smakuje niecodziennie. Na wierzchu króluje lekko kwaskowata frużelina, ale jak zatopimy łyżeczkę natykamy się na delikatny słodki krem, jeszcze niżej trafimy na chrupkie, migdałowe podsycone likierem i kawą, ciasteczka. Deser dla dorosłych, świetny na domowe imprezy.

Iwona75
  • 60min

Składniki

250 g mascarpone
50 g białej czekolady
200 g śmietany kremówki
150 g ciasteczek amarettini
50 ml likieru amaretto (likier migdałowy)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
150 g frużeliny wiśniowej
2 kostki ciemnej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Deser z mascarpone i amaretto

  • 1. Umieść miskę lub garnek na innym, mniejszym garnku z wodą (wody tyle, by przykrywała dno), wlej śmietankę (zawsze jako pierwszą) i wkrusz czekoladę. Rozpuść całość w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mascarpone i delikatnie wszystko razem połącz. Wstaw do lodówki.
  • 2. Przygotuj 6 kieliszków/pucharków/szklanek. Ciasteczka amarettini włóż do foliowego worka i potłucz na drobne kawałki, ale nie miazgę. Łyżkę kawy zaparz w 1/4 szklance wody. Wystudź, dodaj likier amaretto. W wersji dla dzieci proponuje zaparzyć słabą zwykłą herbatę.
  • 3. Na spód kieliszków/pucharków/szklanek wsyp ok. 2-3 łyżki ciasteczek, polej 1-2 łyżkami likieru z kawą (w wersji dziecięcej - herbatą). Nałóż krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż po 2 łyżki frużeliny, można dodać więcej jak nam zostanie. Posyp całość resztkami ciasteczek lub/i potartą ciemną czekoladą. Wstaw desery do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Porady

Frużelina wiśniowa czyli owoce w żelu, powinna mieć dosyć płynną konsystencję. Ja nie miałam frużeliny i wykorzystałam kompot wiśniowy (własnej produkcji) i wymyśliłam, że jak go zagęszczę to otrzymam coś podobnego do frużeliny. A więc taki kompot wlewamy do garnka, gotujemy chwilkę. Rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się kompotu, dobrze mieszamy i chwilkę razem gotujemy, całość powinna się zagęścić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserśmietanaWiśniemascarponelikier Amarettoamarettinisłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Deser z truskawkami i mascarpone

Dodane przez: JOANNA 55a

Deser z truskawkami i mascarpone

Deser smakuje znakomicie

Deser budyniowo- czekoladowy z mascarpone i bananami

Dodane przez: beciiaaa

Deser budyniowo- czekoladowy z mascarpone...

Rewelacyjne połączenie bananów...

DESER TRUSKAWKOWY Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DESER TRUSKAWKOWY Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Delikatny , serowy krem z białą...

Deser z mascarpone

Dodane przez: Elisa

Deser z mascarpone i musem truskawkowym

Pyszny i szybki w przygotowaniu...

Truskawkowy deser z mascarpone

Dodane przez: czarrna

Truskawkowy deser z mascarpone

Szybki i efektowny deser :)

Deserki z kiwi i mascarpone

Dodane przez: MałaMi

Deserki z kiwi i mascarpone

Po prostu pyszne! Dojrzałe kiwi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE