Deser gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jedną gruszkę zostaw do dekoracji, resztę obierz, przekrój na połówki, a potem na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2.W rondlu zagotuj litr wody. Wsyp 4 łyżki cukru, wrzuć gruszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Ugotowane gruszki ostudź, a następnie pokrój w kosteczkę.
3.Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubij na sztywno. Cukier puder wymieszaj z zagęszczaczem do śmietany. Dodaj do masy razem z sokiem z cytryny i likierem. Miksuj całość jeszcze 2 minuty. Na koniec wsyp startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszaj, nie miksuj.
4.Do pucharków rozkładaj na zmianę gruszki, posyp rodzynkami i rozłóż bitą śmietanę. Udekoruj listkami melisy, rodzynkami i kawałkami gruszki.
Komentarze