DESER GRUSZKOWY

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Deser prosty do przygotowania i bardzo smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • • 5 dojrzałych gruszek
    • 4 łyżki cukru
    • 300 ml kremowej śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany
    • ½ cytryny
    • 1 kieliszek likieru migdałowego
    • 10 dag gorzkiej czekolady
    • ¾ szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jedną gruszkę zostaw do dekoracji, resztę obierz, przekrój na połówki, a potem na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  • 2. W rondlu zagotuj litr wody. Wsyp 4 łyżki cukru, wrzuć gruszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Ugotowane gruszki ostudź, a następnie pokrój w kosteczkę.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubij na sztywno. Cukier puder wymieszaj z zagęszczaczem do śmietany. Dodaj do masy razem z sokiem z cytryny i likierem. Miksuj całość jeszcze 2 minuty. Na koniec wsyp startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszaj, nie miksuj.
  • 4. Do pucharków rozkładaj na zmianę gruszki, posyp rodzynkami i rozłóż bitą śmietanę. Udekoruj listkami melisy, rodzynkami i kawałkami gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować