Podwójny czekoladowiec z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wiśniowo - czekoladowe: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części
2.Masa kokosowa: Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
3.Krem czekoladowy: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel – mogel. Wodę, połamaną czekoladę i kakao zagotować razem, gdy czekolada się rozpuści wlać cienkim strumieniem masę jajeczną. Gotować około 1 minuty cały czas energicznie mieszając. Zimną masę utrzeć z masłem.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem kokosowy, na niego krem czekoladowy. Przykryć drugim ciastem, wierzch polać polewą i posypać kokosem.
Komentarze