Czekoladowa wersja kolejnego słynnego brytyjskiego deseru : banoffe pie :) Dla miłośników kajmaku i bardzo słodkich deserów!
40 min
Składniki:
Składniki na ciasteczkowy spód:
250 g ciastek digestive lub pełnoziarnistych w mlecznej czekoladzie
70 g miękiego masła
Składniki na masę:
puszka kajmaku lub mleka skondensowanego, gotowanego pod przykryciem przez 2h (ok.400g)
180 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
250 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
4 banany średniej wielkości
kakao do oprószenia
Czekoladowe banoffe pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z masłem. Ciasteczkową masę wgnieść w formę do tarty (u mnie 24cm). Schłodzić porządnie w lodówce.
2.Kajmak delikatnie podgrzać. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Ponownie schłodzić, dopóki masa nie stężeje. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Wyłożyć śmietanę na wierzch ciasta, powkładać banany i oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Komentarze