Czekoladowe banoffe pie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czekoladowa wersja kolejnego słynnego brytyjskiego deseru : banoffe pie :) Dla miłośników kajmaku i bardzo słodkich deserów!

  • 40 min

Składniki:


  • Składniki na ciasteczkowy spód:
    250 g ciastek digestive lub pełnoziarnistych w mlecznej czekoladzie
    70 g miękiego masła

    Składniki na masę:
    puszka kajmaku lub mleka skondensowanego, gotowanego pod przykryciem przez 2h (ok.400g)
    180 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
    250 ml śmietany kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru
    4 banany średniej wielkości
    kakao do oprószenia

Czekoladowe banoffe pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z masłem. Ciasteczkową masę wgnieść w formę do tarty (u mnie 24cm). Schłodzić porządnie w lodówce.
  • 2. Kajmak delikatnie podgrzać. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Ponownie schłodzić, dopóki masa nie stężeje. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Wyłożyć śmietanę na wierzch ciasta, powkładać banany i oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy