Cynamonki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jestem początkującą panią domu, kiedy piekę je mężowi zajada się ze smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka (250 ml)
    120 g masła
    100 g cukru
    500 g mąki
    szczypta soli
    50 g świeżych drożdży

    Nadzienie:
    100 g masła
    100 g cukru
    1 łyżka cynamonu

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1.Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy. Łączymy mleko, masło i drożdże, dodając odrobinę cukru. Odstawiamy na kilka minut.
    2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej szczyptę soli, resztę cukru i drożdżową mieszankę.
    3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

    NADZIENIE
    1. Masło roztapiamy w rondelku.
    2. Dodajemy do masła cukier i cynamon. Mieszamy. Lekko studzimy.

    CAŁOŚĆ:
    1. Ciasto dzielimy na 2 części.
    2. Każdą rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując mąką. Polecam wałkować na papierze do pieczenia - nic nie przywiera i pomaga w zwijaniu
    3. Na płat ciasta nakładamy równomiernie połowę nadzienia.
    4. Ciasto zawijamy w rulon, który następnie kroimy w plastry o szerokości ok. 2 - 3 cm.
    5. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Ślimaczki kładziemy na papier do pieczenia lub natłuszczoną blachę.
    6. Pieczemy w 175 stopniach, dopóki bułki się nie zarumienią, (ok. 20 minut).

Porady

Z tej porcji wychodzi ok 22 bułeczek. Najlepiej smakują ciepłe, ale i później pewnie też są dobre. U mnie nie doczekują do "później"...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy