Cukinia corn flakes

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cukinia panierowana w płatkach kukurydzianych.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie cukinie (łącznie 1600 g)

    Panierka:
    120 g płatków kukurydzianych (drobno pokruszone)
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka przyprawy tzatziki

    Maczanka:
    1 duże jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    10 łyżek mleka
    2 łyżki mąki pszennej

    olej do smażenia

Cukinia corn flakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cuk 1. Cukinie pokroić w plastry, składniki panierki wymieszać, składniki maczanki również wymieszać.
  • cuk 2. Plastry cukini zanurzać w maczance, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • cuk 3. Podawać na ciepło.

Porady

Podczas panierowania należy uważać, by wilgotnymi z maczanki palcami nie zwilżyć panierki (utworzą się grudki ciasta). Dlatego warto panierować cukinię przy użyciu widelca, widełek lub patyczków do szaszłyków.

Komentarze

Podobne przepisy