Crumble ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

Zapiekane śliwki z orzechami pod niezwykle smaczną i chrupiącą kruszonką. Szybki i smaczny deser, który można podać na ciepło i na zimno. Chociaż, według mnie lepiej smakuje jeszcze ciepły.

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
    50 g orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

    KRUSZONKA:

    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki płatków orkiszowych
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    2 łyżki otrąb pszennych
    1/2 szklanki cukru brązowego
    100 g masła

Crumble ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość w palcach i odstawić do lodówki.
  • 2. Śliwki przepołowić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać, ale tak żeby były widoczne kawałki i wymieszać z owocami. Przyprawić cynamonem i przełożyć do naczynek, kokilek.
  • 3. Schłodzoną kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozdrobnić krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy