Zapiekane śliwki z orzechami pod niezwykle smaczną i chrupiącą kruszonką. Szybki i smaczny deser, który można podać na ciepło i na zimno. Chociaż, według mnie lepiej smakuje jeszcze ciepły.
Składniki:
500 g śliwek węgierek
50 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Crumble ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość w palcach i odstawić do lodówki.
2.Śliwki przepołowić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać, ale tak żeby były widoczne kawałki i wymieszać z owocami. Przyprawić cynamonem i przełożyć do naczynek, kokilek.
3.Schłodzoną kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozdrobnić krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :)
Komentarze