Crumble ze śliwkami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Czasem najlepsze są proste rzeczy. Śliwki, migdały i kruszonka podane w odpowiedniej oprawie mogą być wspaniałym pomysłem na walentynkowy deser.

  • 10 min

Składniki:

  • - śliwki (świeże lub mrożone)
    - 8 łyżek mąki pszennej
    - 4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
    - 4 łyżki cukru
    - garść migdałów w płatkach

Crumble ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i wypełniamy nimi kokilki do 1/2 wysokości. Śliwek nie trzeba całkowicie rozmrażać, wystarczy że rozmrożą się na tyle, żeby dało się je pokroić. Śliwki posypujemy migdałami w płatkach a następnie grubą warstwą kruszonki. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i pieczemy przez około 15-20 minut. Przed podaniem crumble można posypać po wierzchu migdałowymi płatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy