Ciepłe lody

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zdrowsza wersja deseru, który uwielbiałam w dzieciństwie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280 g stałej części mleczka kokosowego
    2 śmietan-fixy
    2,5 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki aromatu waniliowego
    cienkie wafle ryżowe

    100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
    1 łyżka oleju kokosowego

Ciepłe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce całą noc. Mleczko i cukier puder miksujemy, dodajemy śmietan-fixy oraz aromat i miksujemy, czekając aż masa zgęstnieje.
    Na wafle ryżowe wykładamy masę. Chłodzimy w lodówce 1 h.
    Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w trakcie dodajemy olej kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z lodówki wafle z masą i polewamy czekoladą. Gotowe już wafle wstawiamy na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła.

Porady

Deser należy przechowywać w lodowce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy