Ciasto z malinami dla Ani

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa rozkosz dla wszystkich. Ciasto jest alternatywą dla osób nietolerujących laktozy z ograniczoną zawartością cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    100g daktyli
    1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
    2 łyżki kakao
    4 łyżki oleju kokosowego
    1 łyżkę miodu
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem:
    3 szklanki mleka ryżowego
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 laski wanilii
    200g malin
    1 galaretka malinowa

Ciasto z malinami dla ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. W misce przygotowujemy mąkę, kakao i sodę. Nasiąknięte daktyle odsączamy z wody i blendujemy. Do daktyli dodajemy miodu i oleju kokosowego. W kolejnym kroku łączymy mokre składniki z suchymi i ugniatamy ciasto.
    Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy przez około 15 w 180 st. C.


    Krem:
    Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie, następnie gotujemy w mleku ryżowym. Dodajemy olej, miód, sok z cytryny oraz nasionka z laski wanilii. Gotujemy tak długo dopóki kasza nie wchłonie całego mleka, a następnie blendujemy. Ostudzony krem wykładamy na kakaowy spód i układamy maliny. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy