Pyszne, wilgotne ciasto z jagodami - sprawdzony przepis od lat , polecam.
Składniki:
100 g jagody lub borówki amerykańskie,
250 g mąka,
3 szt jajka,
100 g cukier,
150 ml olej sojowy,
120 ml (jedno małe opakowanie) jogurt naturalny,
1/2 szt sok z cytryny,
2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia,
skórka z cytryny;
Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć całe jaja z cukrem na puszystą pianę.
2.Cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
- najpierw olej,kontynuoać ubijanie;
-potem skórkę i sok z cytryny,kontynuować ubijanie;
- jogurt,kontynować ubijanie;
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
3.Przelać do okrągłej formy,wierzch posypać jagodami i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Jagody poza sezonem możesz zastąpić innymi owocami
Komentarze