Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne ciasto z jagodami - sprawdzony przepis od lat , polecam.

Składniki:

  • 100 g jagody lub borówki amerykańskie,
    250 g mąka,
    3 szt jajka,
    100 g cukier,
    150 ml olej sojowy,
    120 ml (jedno małe opakowanie) jogurt naturalny,
    1/2 szt sok z cytryny,
    2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia,
    skórka z cytryny;

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć całe jaja z cukrem na puszystą pianę.
  • 2. Cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
    - najpierw olej,kontynuoać ubijanie;
    -potem skórkę i sok z cytryny,kontynuować ubijanie;
    - jogurt,kontynować ubijanie;
    - a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
  • 3. Przelać do okrągłej formy,wierzch posypać jagodami i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
  • 4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Jagody poza sezonem możesz zastąpić innymi owocami

Komentarze

Podobne przepisy