Ciasto wiśniowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Z uwagi na to że opróżniam spiżarkę z zapasów zimowych bo nadszedł sezon na nowe przetwory, do tego ciasta wykorzystałam kompot wiśniowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag margaryny
    12 dag cukru pudru
    24 dag mąki
    6 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    1 l słoik kompotu z wiśni (kompot wraz z owocami)
    3 budynie wiśniowe bez cukru
    2 łyżki cukru

    Beza kokosowa:
    6 białek
    12 dag cukru
    10 dag kokosu

Ciasto wiśniowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (25/35 cm).
  • 2. Kompot zagotować z 2-3 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 1 szkl wody, wlać na gotujący się kompot i ugotować budyń. Ciepły budyń wylać na ciasto.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, dodać kokos i lekko wymieszać. Wyłożyć na budyń. Piec 45-60 min w tem 180*C.

Porady

Ja zamroziłam kawałek ciasta i starłam je na tarce jarzynówce po wierzch bezy kokosowej, można również kompot wiśniowy zastąpić innym, dopasowując do niego odpowiedni smak budyniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy