Ciasto śliwkowe z masą śmietankowo-malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na dwie części i wstawić do zamrażarki na 20 minut.Śliwki opłukać pod bieżąca wodą,wypestkować i pokroić na małe kawałki.Wrzucić do rondelka i podsmażyć przez około 5-7 minut.
2.Budynie śmietankowe zagotować w 0,75 l mleka,dwa kolejne budynie malinowe zagotować w reszcie mleka i dodać sok malinowy.
3.Tortownice o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce i wygnieść na spodzie tortownicy.Na spód wylać śliwki,następnie gorącą masę śmietankową ,a na nią masę malinową.Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.Piec w 165 stopniach przez około 30 minut-do czasu aż się kruszonka zarumieni.
Porady
masy śmietankowe i malinowe najlepiej wylewać na siebie jeszcze gdy są gorące wtedy lepiej się wszystko ''poskleja''
Komentarze