Ciasto na maślance

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszne, wyglądem i smakiem przypominające ciasto drożdżowe, natomiast (podobno) długo jest świeże, ale jest tak smaczne że szybko znika z talerza;)

  • 55 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 1 szklanka maślanki
    - 0.5 szklanki oleju
    - 2.5 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier wanilinowy
    + owoce (ja podałam agrest)
    + kruszonka

Ciasto na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce zasypać cukrem. Przygotować kruszonkę (z około połowy margaryny)
  • 2. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka. Następnie wlać maślankę oraz olej. Pomału dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać cukier waniliowy.
  • 3. Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Równomiernie rozłożyć owoce (ja obtaczam z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, lecz to ciasto jest na tyle gęste, że owoce zostają na wierzchu) Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • 4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
  • 5. Smacznego;)

Porady

Kiedy ciacho wystygnie, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy