Ciasto mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie, czekoladowe ciasto bez pieczenia na spodzie herbatnikowym.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g herbatników
    60 g masła

    500 g ricotty
    250 g mascarpone
    200 g mlecznej czekolady
    6 łyżek jasnego miodu
    puszka schłodzonego mleka kokosowego
    3 łyżki kakao

Ciasto mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boki i spód tortownicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki miksujemy na drobno i łączymy z rozpuszczonym masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone, ricottę, stałą część schłodzonego mleka kokosowego i 4 łyżki miodu miksujemy. Dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę i ponownie miksujemy na gładką masę. Połowę wykładamy na spód, a do drugiej dodajemy kakao i 2 łyżki miodu. Dokładnie łączymy i wykładamy do tortownicy. Chłodzimy przez noc w lodówce. Dekorujemy przed podaniem wedle uznania. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy