Ciasto migdałowe-cynamonowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Jesień idzie małymi krokami - to ciasto najlepiej smakuję jesienią...

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4-5 szt. średniej wielkości jabłek
    3 szt. jajka
    180 g masła pokojowej temp.
    150 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    150 g mąki
    100 g obranych i zmielonych migdałów
    10 g proszku do pieczenia
    10 g cynamonu
    50 ml śmietany

    Oraz:

    masło i mielone migdały do przygotowania formy
    cukier puder

Ciasto migdałowe-cynamonowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem cukrem waniliowym. Stałe ucierając, dodawać jajka, potem migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Na koniec śmietanę, wymieszać.
  • 2. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdałami. Wyrównać łopatką.
  • 3. Jabłka przekroić na pół, wykroić pestki. Pokroić w pół talarki. Włożyć w pozycji pionowej w ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180 C. Jeśli ciasto za mocno się rumieni, przykryć je pergaminem na 10 min. przed końcem pieczenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy