Jesień idzie małymi krokami - to ciasto najlepiej smakuję jesienią...
1 godz. 5 min
Dla 6 osób
Składniki:
4-5 szt. średniej wielkości jabłek
3 szt. jajka
180 g masła pokojowej temp.
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
150 g mąki
100 g obranych i zmielonych migdałów
10 g proszku do pieczenia
10 g cynamonu
50 ml śmietany
Oraz:
masło i mielone migdały do przygotowania formy
cukier puder
Ciasto migdałowe-cynamonowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem cukrem waniliowym. Stałe ucierając, dodawać jajka, potem migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Na koniec śmietanę, wymieszać.
2.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdałami. Wyrównać łopatką.
3.Jabłka przekroić na pół, wykroić pestki. Pokroić w pół talarki. Włożyć w pozycji pionowej w ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180 C. Jeśli ciasto za mocno się rumieni, przykryć je pergaminem na 10 min. przed końcem pieczenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze