Ciasto makowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto połączenie ciasta ucieranego i białkowego z makiem całość uzupełniają jabłka. Pyszne i szybkie :).

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto jasne :

    7 żółtek
    20 dag margaryny
    3/4 szklanka cukru
    2 łyżki śmietany
    2 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    Ciasto makowe:

    1 szklanka cukru
    7 białek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g margaryny
    1 szklanka maku

    Ponadto :

    1 kg jabłek,
    płaska łyżeczka cynamonu.

Ciasto makowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne
    Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i olej, dokładnie ucieramy.
  • 2. Ciasto makowe
    Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier cały czas ubijając, następnie mąkę z proszkiem i makiem oraz roztopioną margarynę.
    Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
    Ciasto jasne wykładamy do przygotowanej blaszki 25x40 cm. Na jasne ciasto układamy jabłka, posypujemy cynamonem, na to wykładamy ciasto makowe i wyrównujemy.
    Pieczemy ok 60 min w 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy