Ciasto Kolorowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto jest bardzo proste, a zarazem pyszne ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto białe:
    -6 szt białka,
    -1,5 szk cukier,
    -1 szk mąka ziemniaczana,
    -1 łyzka ocet,
    -1/3 szkl olej,

    ciasto z biszkoptowe:
    - 6 żółtek
    - 2 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 1/3 szkl.oleju

    Krem:
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - 4 czubate łyżki cukru
    - 1 kostka masła (250 g)

    Poza tym:
    - okrągłe biszkopty (180 g)
    - 2 galaretki czerwone
    - pącz do biszkoptów
    - kawa parzona

Ciasto kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

    Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń.

    Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.

    Polewa:
    - 1/3 kostki margaryny
    - 1 łyżka wody
    - 1 czubata łyżka kakao
    - 4 łyżki cukru

Porady

ciasto biszkoptowe wylewamy na formę, następnie białkami robimy nieregularne kształty posypujemy je kawą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy