Ciasto kawowo-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto z lekką pianką ,o smaku kawy cappucino.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem nutella
    starta czekolada do dekoracji Składniki pianka kawowa:
    kawa cappuccino czekoladowa 130 g
    2 szklanki mleka
    4 opakowania śnieżki
    2 kopiate łyżki żelatyny
    Składniki pianka kawowa:
    kawa cappuccino czekoladowa 130 g
    2 szklanki mleka
    4 opakowania śnieżki
    2 kopiate łyżki żelatyny Składniki pianka śmietankowa:
    500 g śmietana kremówka 30 %
    galaretka cytrynowa
    1 łyżka cukru pudru

Ciasto kawowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PYSZNE  CIACHO . 1. Białka ubić z cukrem i dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać i wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pól.Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.

    Jedną część placka posmarować kremem nutella i na niego wyłożyć piankę cappuccino. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzona wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Wymieszać.

    Przełożenie: ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy