Ciasto kakaowe

0 (0 ocen)

Kakaowe, puszyste miękkie i wilgotne ciasto. Niezwykłe w smaku, uzależnia;)

Składniki:

  • forma na babkę o średnicy ok 24 cm
    lub
    tortownica 24/26 cm

    suche
    1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    1,5 szkl. cukru
    3/4 szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli

    mokre
    1 szkl. maślanki
    1/2 szkl. oleju
    2 duże jajka
    1 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej

Ciasto kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. piekarnik nagrzać do 170 stopni
    formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą
  • 2. w misce wymieszać wszystkie suche składniki
    w drugiej misce zmiksować składniki mokre, wlać je do suchych i krótko miksować razem z gorącą kawą
    wlać ciasto na formę (będzie go dość dużo, dlatego z reszty najlepiej upiec muffiny)
    piec ok 40 minut do suchego patyczka
    ostudzić ok 10 minut przy otwartym piekarniku, po czym wyjąć go i po 30 minutach wyłożyć z foremki

Porady

Ciasto również można udekorować polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy