Ciasto jabłkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Czy to szarlotka? czy ciasto kokosowe? ciężko nazwać ,ale połączenie wyszło znakomite

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki pszennej tortowej
    1 szklanka cukru
    120 g margaryny
    7 żółtek
    2 białka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    Pianka kokosowa:
    5 białek
    100 g wiórek kokosowych białych
    1 szklanka cukru drobnego
    Dodatkowo:
    1 kg jabłek winnych
    cynamon

Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza kokosowa na cieście 1. Do miski wkładamy margarynę wsypujemy cukier dodajemy żółtka i mikserem ucieramy do białosci na puch,następnie stopniowo cały czas ucierając dodajemy do masy makę wymieszaną z proszkiem,na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 czesci do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
  • Rozkładamy jabłka 2. Pianka kokosowa: Białka ubijamy mikserem pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę .Pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. Jabłka skrobiemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach odciskamy sok.. Blaszkę o wym 29/40 cm wykładamy papierem pergaminowym wylewamy ciemne ciasto na to nakładamy piankę kokosową,rozsypujemy wyciśnięte jabłka i wylewamy na wierzch ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Dekorujemy wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy