Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy margarynę wsypujemy cukier dodajemy żółtka i mikserem ucieramy do białosci na puch,następnie stopniowo cały czas ucierając dodajemy do masy makę wymieszaną z proszkiem,na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 czesci do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
2.Pianka kokosowa: Białka ubijamy mikserem pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę .Pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. Jabłka skrobiemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach odciskamy sok.. Blaszkę o wym 29/40 cm wykładamy papierem pergaminowym wylewamy ciemne ciasto na to nakładamy piankę kokosową,rozsypujemy wyciśnięte jabłka i wylewamy na wierzch ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze