Ciasto jabłkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

kruche ciasto z jabłkami, kokosem oraz marmoladą

Składniki:

  • 15 dag białego sera
    6 łyżek mleka
    6 łyżek oleju
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    4 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    8-10 jabłek
    1 1/2 szklanki cukru
    20 dag wiórków kokosowych
    1 słoik konfitury morelowej
    1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu

Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jabłkowo-kokosowe 1. Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę o wymiarach 25x38cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę wiórków mieszam i masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.
    Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.
    Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a otwory po gniazdach nasiennych wypełniam wiśniami i wstawiam jeszcze na 10-15 min, aż beza zbrązowieje. Gotowe wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy