Ciasto Jabłkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie jabłek z podpiekanym kokosem.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    pół szkl. cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka mąki ziemniaczanej
    Składniki na masę jabłkową
    75 dag jabłek
    galaretka agrestowa
    Składniki na krem
    400 ml śmietany kremówki
    1 serek homogenizowany waniliowy
    śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    Posypka kokosowa
    10 dag wiórek
    2 łyżka masła

Ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Następnie tężejąca galaretkę wymieszać ze startymi surowymi jabłkami. Żeby jabłka nie ściemniały dodajemy zaraz po starciu galaretkę. Krem: Śmietanę ubić, dodać cukier, dodać śmietan-fix a na końcu serek homogenizowany. Posypka: Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórka. Smażymy aż się zrumienią ciągle mieszając. Wystudzić. Układamy warstwami jak na zdjęciu.

Komentarze

Podobne przepisy