Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jego urok tkwi w prostocie. Kiedy mam więcej czasu, mus przygotowuję sama.

Składniki:

  • ● 25 dag masła
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. cukru pudru + do posypania
    ● 2 szkl. mąki tortowej
    ● 2 łyżki mąki ziemniacz.
    ● 2 łyżeczki pr. do piecz.
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 1 l musu jabłkowego
    ● masło i bułka tarta

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło i cukier puder ucieramy i nie przerywając, stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesiane i zmieszane mąki i proszek.
  • 2. Ciasto (ok. 2/3) wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tortownicy (śr. 18 cm), wyrównujemy. Rozsmarowujemy mus, oprószamy cynamonem i rozprowadzamy resztę ciasta. Wyrównujemy. Pieczemy 45-50 minut w 160 °C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy