Ciasto fasolowe z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno kakaowe ciasto, bez posmaku fasoli z delikatną nutką mięty. Ciasto jest lekkie, delikatne. Można dodać inne ulubione dodatki np. rodzynki, jagody goji.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę keksową dł.28cm:
    ok 300g czerwonej fasoli po odsączeniu z zalewy,
    6 jaj,
    10 łyzek stewii lub cukru,
    6-7 łyżek kakao,
    2 łyżeczki sody,
    garść suszonej żurawiny,
    garść orzechów włoskich

    Na polewę:
    50 g czekolady mlecznej,
    20 g czekolady miętowej,
    ok 2 łyżek mleka,
    płatki migdałowe

Ciasto fasolowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
    Żółtka i fasolę umieszczamy razem w misce, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy do niej ubite białka. Powoli przesiewamy do masy kakao i mieszamy szpatułką, wsypujemy sodę. Wsypujemy rozdrobnione orzechy i żurawinę.Mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Ciasto studzimy.
  • 2. Polewa:
    Czekolady i mleko umieszczamy w rondelku, podgrzewamy stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitej struktury polewamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy