Mocno kakaowe ciasto, bez posmaku fasoli z delikatną nutką mięty. Ciasto jest lekkie, delikatne. Można dodać inne ulubione dodatki np. rodzynki, jagody goji.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na formę keksową dł.28cm:
ok 300g czerwonej fasoli po odsączeniu z zalewy,
6 jaj,
10 łyzek stewii lub cukru,
6-7 łyżek kakao,
2 łyżeczki sody,
garść suszonej żurawiny,
garść orzechów włoskich
Na polewę:
50 g czekolady mlecznej,
20 g czekolady miętowej,
ok 2 łyżek mleka,
płatki migdałowe
Ciasto fasolowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Żółtka i fasolę umieszczamy razem w misce, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy do niej ubite białka. Powoli przesiewamy do masy kakao i mieszamy szpatułką, wsypujemy sodę. Wsypujemy rozdrobnione orzechy i żurawinę.Mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Ciasto studzimy.
2.Polewa:
Czekolady i mleko umieszczamy w rondelku, podgrzewamy stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitej struktury polewamy ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze