Ciasto drożdżowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia, a co najważniejsze rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • pół opakowania drożdży, 3 szklanki mąki tortowej, szklanka mleka, pół szklanki cukru, 2 jajka, pół łyżeczki soli, pół kostki masła, pół łyżeczki aromatu cytrynowego, owoce do posypania

    Kruszonka:
    pół szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1/4 kostki masła, jajko do posmarowania wierzchu

Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i szklankę mąki. Całość po wymieszaniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 min.
  • 2. Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajkami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto robotem i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Wyłożyć ciasto na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwac widelcem. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 min. Piec w nagrzanym piekarniku w 150 stopniach przez około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy