Ciasto drożdzowe z kruszonką i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

jest to bardzo szybki placek , do zrobienia prawie przez kazdego nawet przez osoby ktore maja lewe ręce do pieczenia

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto:
    25 dkg drożdzy
    3/4 kostki margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    szklanka wody
    2 szklanki mąki
    na kruszonke:
    1/4 kostki margaryny
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    owoce (jagody, porzeczka czarna i czerwona)

Ciasto drożdzowe z kruszonką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pokruszone drożdze zalewamy mlekiem najlepiej letnim, mieszamy. dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do momentu aż nie bedzie nam sie kleic do rąk. Ciasto odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce pod przykryciem aby urosło. Blaszke smarujemy odrobiną margaryny. składniki na kruszonke laczymy ze sobą. wykładamy ciasto na blaszke. na to owoce według uznania, ja użyłam jagód porzeczek czarnej i czerwonej, jest to bardzo pyszne połączenie, a na wierzch kruszymy przygotowana kruszonke. wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 50 - 60 min. smacznego

Porady

Można uzyc owoców jakich sie chce albo najlepiej tych na jaki jest akurat sezon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy