Ciasto cukiniowo - cytrynowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto ekspresowe, mięciutkie, puszyste, a zarazem tak przyjemnie wilgotne:))

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii, razem ze skórką
    2 szklanki cukru
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    1 szklanka oleju
    2 szklanki borówek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g masła

Ciasto cukiniowo - cytrynowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać mąkę wymieszać mikserem, na koniec dodać cukinię, krótko utrzeć. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Posypać owocami i kruszonką. Piec w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy