Ciasto ekspresowe, mięciutkie, puszyste, a zarazem tak przyjemnie wilgotne:))
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Ciasto:
5 jajek
2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii, razem ze skórką
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
1 szklanka oleju
2 szklanki borówek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
Ciasto cukiniowo - cytrynowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać mąkę wymieszać mikserem, na koniec dodać cukinię, krótko utrzeć. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Posypać owocami i kruszonką. Piec w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze