Ciasto Blue

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny biszkopt z lekką pianką

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jaja
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    barwnik niebieski
    500 ml śmietany kremówki
    2 galaretki niebieskie
    bita śmietana i owoce do dekoracji

Ciasto blue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i kilka kropli barwnika. Zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać łyżką. Wlać do tortownicy o średnicy 21cm. Piec ok 35 min w temp 175°
    Masa
    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić . Śmietanę ubić. Dodać lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Przygotować jeszcze jedną galaretkę. Tężejącą wylać na masę . Ciasto wstawić do lodówki na całą noc . Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy