1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Cały czas miksując dodajemy po żółtku.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy barwnik, mieszamy.
2.Ciasto wylewamy cienko na 2 tortownice i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
3.Dobrze schłodzoną śmietanę wstępnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix
Truskawki myjemy i wycinamy szypułki.
4.Około 2 łyżek bitej śmietany przekładamy do miski dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy nią 1 biszkopt. Na to nakładamy truskawki pokrojone w kawałki. Znowu do około 2 łyżek bitej śmietany dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy na truskawki.
5.Na 1 warstwę tortu nakładamy drugi biszkopt i tak samo Około 2 łyżek bitej śmietany przekładamy do miski dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone na kawałki truskawki i ponownie do około 2 łyżek bitej śmietany dodajemy do niej odrobinę startej czekolady układamy pokrojone w kawałki truskawki i na całość tortu nakładamy "czystą" bitą śmietanę. Tort dekorujemy truskawkami.
Komentarze