Blue velvet

0 (0 ocen)

Torcik powstał dla mojej przyjaciółki, która uwielbia niebieski kolor i truskawki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 op. cukru waniliowego
    barwnik spożywczy w proszku kolor : błekitny

    Wypełnienie
    660 gram śmietany 30%
    3 op. śmietan-fik
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Blue velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Cały czas miksując dodajemy po żółtku.
    Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy barwnik, mieszamy.
  • 2. Ciasto wylewamy cienko na 2 tortownice i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietanę wstępnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan-fix
    Truskawki myjemy i wycinamy szypułki.
  • tort przygotowanie 4. Około 2 łyżek bitej śmietany przekładamy do miski dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy nią 1 biszkopt. Na to nakładamy truskawki pokrojone w kawałki. Znowu do około 2 łyżek bitej śmietany dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy na truskawki.
  • 5. Na 1 warstwę tortu nakładamy drugi biszkopt i tak samo Około 2 łyżek bitej śmietany przekładamy do miski dodajemy do niej odrobinę startej czekolady i wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone na kawałki truskawki i ponownie do około 2 łyżek bitej śmietany dodajemy do niej odrobinę startej czekolady układamy pokrojone w kawałki truskawki i na całość tortu nakładamy "czystą" bitą śmietanę. Tort dekorujemy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować