Ciasto biszkoptowe

  • wyświetlono: 741 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita uczta na słodko, idealna do kawy

  • 20min

Składniki

Ciasto
4 jajka
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżki wody przegotowanej
Kremy:
2 galaretki agrestowe
2 budynie śmietankowe
1 litr zielonego soku zagęszczonego „ptyś”
½ litra 30% śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe

  • 1. Białka ubić z cukrem na puszystą, sztywną masę, dodać żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszać, dodać wodę, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę natłuścić, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni – 30 minut.
    Ugotować budyń według przepisu na zielonym ptysiu według przepisu, gorący wylać na wystudzone ciast. Wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać gęstniejącą galaretkę – wylać na budyń. Pozostawić do zastygnięcia. Drugą gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na noc.

Porady

Można zmienić kolor kremu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylakuchnia polska na każdą porę rokusłodkie życie ciasta i desery

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE Z KIWI

Ciasto bardzo delikatne. Krem budyniowy...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym....

image-0x32yst

Dodane przez: izaa_a

biszkoptowe ciasto z czereśniami

szybkie i smaczne ciasto

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe

Dodane przez: słodyczka

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Ciasto jest bardzo puszyste, lekkie,...

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

Dodane przez: Kasia_S

Biszkoptowe ciasto z czereśniami

bardzo puszyste i niezwykle smaczne...

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: Wioleczka1

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Delikatne puszyste, pachnące jabłkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE