Ciasto biszkoptowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita uczta na słodko, idealna do kawy

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    ½ szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka octu
    2 łyżki wody przegotowanej
    Kremy:
    2 galaretki agrestowe
    2 budynie śmietankowe
    1 litr zielonego soku zagęszczonego „ptyś”
    ½ litra 30% śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru

Ciasto biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na puszystą, sztywną masę, dodać żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszać, dodać wodę, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę natłuścić, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni – 30 minut.
    Ugotować budyń według przepisu na zielonym ptysiu według przepisu, gorący wylać na wystudzone ciast. Wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać gęstniejącą galaretkę – wylać na budyń. Pozostawić do zastygnięcia. Drugą gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na noc.

Porady

Można zmienić kolor kremu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy