Ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne do gorzkiej kawy i herbaty.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 60 g masła
    150 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    2 jajka
    150 g cukru
    50 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego gorzką czekoladę. Kiedyś całość będzie płynna zdejmujemy z ognia.
    Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą pianę.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Przestudzoną czekoladę łączymy delikatnie z jajami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Siekamy drobno mleczną czekoladę i dodajemy do masy.
    Miskę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Miskę z masą wyjmujemy i nakładamy w sporych odstępach po jednej, czubatej łyżce na papier. Pieczemy przez 10 minut (ciastka będą jeszcze miękkie, zastygną poza piekarnikiem). Smacznego!

Porady

jajka muszą być w temperaturze pokojowej

Komentarze

Podobne przepisy