Ciastka a'la francuskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak mała improwizacja... bardzo smaczna... Dla tych, którzy niekoniecznie lubą bardzo słodkie ciastka. Piszcie jak smakują jestem bardzo ciekawa :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    400 g margaryny lub masła
    4 czubate szklanki mąki
    szczypta soli
    2 jajka
    ponadto:
    2 budynie (z rodzynkami) lub dżem
    jajko
    cukier do posypania

Ciastka a'la francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń ugotować według przepisu ( do mleka dodając masło), tak aby powstała bardzo gęsta masa. Wsypać rodzynki i odstawić do ostygnięcia.
    Ciasto: do mąki dodać sól i margarynę, po czym siekać nożem, aż powstaną grudki. Wbić 2 jajka i zagniatać, dolewając odrobinę wody. Chłodzić przez 30 min. Ciasto podzielić na części: każdą rozwałkować i pokroić w prostokąty, na każde ciasto wyłożyć porcję budyniu lub dżemu. Następnie złożyć w trójkąty saszetki lub kulki. Brytfannę wysmarować margaryną i ułożyć na niej ciastka. Każde posmarować żółtkiem lub białkiem ( według uznania) i posypać cukrem. Piec ok. 25min w temp. 180 stopni.

    Smacznego!!

Porady

1. By budyń nie był rzadki można użyć mniej mleka lub do proszku dodać mąkę ziemniaczaną. 2. Za nadzienie może także posłużyć twaróg przygotowany z cukrem i rodzynkami.

Komentarze

Podobne przepisy