Ciasteczka z musli

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasteczka z musli są bardzo sycące bo zawierają płatki, mąkę razową i bakalie. Ciastka są idealne na "mały głód" i na drugie śniadanie do.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki (szklanka 200 ml)
    0,5 szkl mąki żytniej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl płatków owsianych,orkiszowych, jęczmiennych lub podobnych
    0,5 szkl otrębów
    3 pełne łyżki wiórków kokosowych
    1 cukier waniliowy
    0,5 szkl pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, orzechów lub innych bakaliów
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu

Ciasteczka z musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy płatki, cukier waniliowy i wiórki. Do do masy dodajemy miękkie masło, jogurt, roztrzepane jajko i miód. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce na ciasteczka.

Porady

Zamiast samemu robić mieszankę z płatków i bakalii, można użyć 2 szkl gotowej mieszanki musli.

Komentarze

Podobne przepisy