Ciasteczka z maszynki

0 (0 ocen)

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się smaczniejsze :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 kg masła
    2 jajka
    1/2 kg cukru
    2 cukry waniliowe
    szczypta soli

Ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i część mąki. Tak aby ciasto było dość gęste.

    Następnego dnia, zimne ciasto porcjami wkładaj do maszynki do mielenia (potrzebna jest specjalna nakładka do ciastek). Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy