Ciasteczka z maszynki

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się jeszcze smaczniejsze :)

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg mąki
    1/2 kg masła
    2 jajka
    1/2 kg cukru
    2 cukry waniliowe
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i część mąki. Tak aby ciasto było dość gęste.

  • 2. Następnego dnia, zimne ciasto porcjami wkładaj do maszynki do mielenia (potrzebna jest specjalna nakładka do ciastek).

    Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować