CIASTECZKA Z MASZYNKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Może nie wyglądają ale są pyszne po prostu moja maszynka nie zadała egzaminu . Brak maszynki nie wyklucza ich zrobienia można użyć rękawa cukierniczego.POLECAM.

  • 60 min

Składniki:

  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej
    2/3 szklanki drobnego cukru (polecam dać odrobinę mniej)
    1/4 łyżeczki soli
    290 g mąki pszennej
    2 duże żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny

Ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maszynka do ciastek 1. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.

    Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
  • 2. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy