ciabatta czyli włoskichlebek pszenny

  • wyświetlono: 322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny chrupiący chlebek, świetny jako grzanki, do sałatek i innych dań!!

ashapoland
  • 30min

Składniki


4dag drożdży
520 g mąki pszennej
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki soli
370 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania przepisu:

ciabatta czyli włoskichlebek pszenny

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy sól. drożdże, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinędo podwojenia swojej objętości.

  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatachleb ciabatta

Komentarze

Podobne przepisy

Ciabatta cebulowo-ziołowa

Dodane przez: Serdenka

Ciabatta cebulowo-ziołowa

Bułka przyrządzona specjalnie dla...

ciabatta z niespodzianką

Dodane przez: adamonika

Ciabatta z niespodzianką

Pyszna ciepła kolacja lub śniadanie.

Zakwas pszenny

Dodane przez: Jola1977-1977

Zakwas pszenny

Każda pani domu ma swój sekretny...

chlebek ciabata z oliwkami

Dodane przez: Wypieki Beaty

Chlebek ciabatta z oliwkami

Bardzo szybki i łatwy do wykanania...

Domowe bułki pszenne

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne smakują wyśmienicie....

chlebek

Dodane przez: mamusia_pl

chlebek pszenny

najprostszy na świecie przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE