ciabatta czyli włoskichlebek pszenny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny chrupiący chlebek, świetny jako grzanki, do sałatek i innych dań!!

  • 30 min

Składniki:


  • 4dag drożdży
    520 g mąki pszennej
    2 łyżki ciepłego mleka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 1/2 łyżeczki soli
    370 ml ciepłej wody

Ciabatta czyli włoskichlebek pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy sól. drożdże, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinędo podwojenia swojej objętości.

  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy