Chłodnik truskawkowy z makaronem naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sam raz na letnie upały.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chłodnik:
    truskawki świeże 1 kg,
    cukier puder 4 łyżki,
    jogurt naturalny 4 łyżki,
    sok z cytryny 3 łyżki,
    Naleśniki czekoladowe:
    jajka 1 szt,
    mąka 1 szk,
    mleko 0,5 szk,
    woda zimna 0,5 szk,
    kakao 1 łyżka,
    cukier 2 łyżki,
    olej 1 łyżka,
    olej do smażenia,

Chłodnik truskawkowy z makaronem naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Jajko wbić do miski, dodać mąkę, kakao, mleko, wodę, cukier i olej. Całość zmiksować i usmażyć naleśniki. Naleśniki zwinąć w rulon i pokroić na cienkie plasterki.
    Chłodnik: Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać cukier, sok z cytryny oraz jogurt i całość rozdrobnić blenderem i schłodzić w lodówce.
    Chłodnik przelać na talerze. Podawać z makaronem naleśnikowym i ozdobić pokrojonymi truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy