Chłodnik rzodkiewkowy z ziołowymi krakersami

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny na ciepłe dni

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chłodnik:
    - 2 pęczki rzodkiewek
    - 400 g jogurtu naturalnego greckiego
    - szczypiorek
    - sól i pieprz do smaku

    Krakersy:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1 żółtko
    - 10 dag margaryny
    - sól na czubek łyżeczki
    - 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Chłodnik rzodkiewkowy z ziołowymi krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chłodnik:
    Rzodkiewki ścieramy na małych oczkach. Starte rzodkiewki i pokrojony szczypiorek dodajemy do jogurtu i mieszamy. Chłodnik przyprawiamy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
  • 2. Krakersy:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krakersy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w 180 stopniach. Zimne krakersy dajemy do chłodnika. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy