Chłodnik ogórek-awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zielony i orzeźwiający chłodnik na orientalną nutę.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże ogórki szklarniowe
    1 duże, miękkie awokado
    1litr zimnej maślanki
    2 ząbki czosnku
    mały pęczek koperku
    garść świeżych liści mięty
    sok z cytryny
    kmin rzymski
    pieprz cytrynowy
    sól himalajska

    Dodatki: jajka ugotowane na miękko, pieczona ciecierzyca, oliwa, awokado i świeża mięta

Chłodnik ogórek-awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy). Umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy miękkie awokado, obrany czosnek, miętę, koper i maślankę. Obficie doprawiamy solą, pieprzem, kminem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładko. Przed podaniem chłodzimy. Dekorujemy plasterkami awokado, połówkami jajek, oliwą, ciecierzycą i miętą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy