Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny chłodnik, doskonały na upalne dni, przygotowany na bazie kefiru, z chrupiącymi kawałkami rzodkiewki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
    2 marchewki młode
    2 łyżki masła
    2 pęczki rzodkiewki
    1 duży pęczek koperku
    500 ml kefiru
    sól, pieprz

Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i marchewki pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać wodę (tylko tyle, aby przykryła warzywa), posolić i gotować 5 minut. Dodać pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotować 10 minut. Ostudzić. Rzodkiewki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wlać kefir, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy