1.Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na około 5 minut,
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą. Następnie dodać oliwę, roztrzepane jajko, jogurt oraz mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto tak, aby było sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej niż 1 cm delikatnie podsypując mąką.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni ( wraz z blachą do pieczenia). Ciepłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć chlebki. Piec z funkcją termoobiegu kilka minut - aż placki będą zrumienione i pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.
Komentarze