Chlebek naan

0 (0 ocen)

Lekki i chrupiący chlebek z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Doskonały z oliwą lub pesto.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju/oliwy
    150 ml letniego mleka
    100 ml gęstego jogurtu naturalnego


Chlebek naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na około 5 minut,
    Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą. Następnie dodać oliwę, roztrzepane jajko, jogurt oraz mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto tak, aby było sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej niż 1 cm delikatnie podsypując mąką.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni ( wraz z blachą do pieczenia). Ciepłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć chlebki. Piec z funkcją termoobiegu kilka minut - aż placki będą zrumienione i pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy