Chlebek kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najlepiej smakuje z dodatkiem masła podany zaraz po upieczeniu

  • 45 min

Składniki:

  • 18 dkg mąki pszennej

    7 dag mąki kukurydzianej

    2 jajka

    płaska łyżka proszku do pieczenia

    1 i 1/3 szklanki mleka

    łyżka płynnego miodu

    Kukurydza świeża lub z puszki(ilość według uznania)

    5 dag roztopionego masła

    1 żółtko

Chlebek kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Dwa rodzaje mąki przesiać do miski dodać sól, proszek oraz kukurydzę.Całość dobrze wymieszać.

    2.Mleko ,miód i jajka połączyć i 2/3 wlać do mąki ,przemieszać i dodać resztę mleka.

    3.Przygotowane ciasto wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem małej blaszki.Piec około 25-30 min w temp.220 st.C W połowie pieczenia posmarować wierzch masłem i żółtkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy