CHIŃSZCZYZNA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to jedno z popularniejszych dań. Niemal każdy z nas próbował chińszczyzny w lokalu albo w domu. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Dzisiaj możecie poudawać chińską restauracje w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 podwójny filet z kurczaka
    - 1 puszkę lub słoiczek pędów bambusa
    - garstka grzybów mun
    - 1 czerwona papryka
    - 2 duże marchwie
    - biała część pora
    - 1 puszka kukurydzy
    - sos sojowo-grzybowy
    - 1 woreczek ryżu
    - przyprawa chińska 5 smaków
    - sos słodko - kwaśny chili lub słodko – pikantny chili do polania
    - sól
    - pieprz
    - olej

Chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun gotuj w wodzie z solą około 30 minut. Odcedź i pokrój w drobne paseczki.
  • 2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, opiecz na patelni dodając troszkę oleju, sól, pieprz a pod koniec sos sojowo-grzybowy.
  • 3. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Porę umyj i pokrój w półplasterki. Marchew obierz i pokrój w słupki.
  • 4. Wszystkie składniki (grzyby, warzywa, odciśnięte z wody pędy bambusa i kukurydzę, kurczaka) wsyp do woka, dodaj troszkę oleju i duś na aldente. Dodaj przyprawę chińską 5 smaków i wszystko razem wymieszaj.
  • 5. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki).
  • 6. Ugotowany ryż wsyp do woka i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • 7. Podawaj z sosem - kwaśnym chili lub słodko – pikantnym chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy