Chińczyk

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takiej wersji chińczyka nauczyłam się robić jeszcze w szkole, ma inny smak niż pozostałe.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    por
    1 mały seler (korzeń)
    2 pietruszki
    3 marchewki
    mała papryka
    ogórek zielony
    puszka kukurydzy
    4 ząbki czosnku
    3 łyż. białego wina
    kostka rosołowa, curry, pieprz, sól
    mąka ziemniaczana
    olej
    ryż

Chińczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fileta kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na złoty kolor.
    2. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy, kroimy w słupki i podsmażamy.
    3. Por kroimy w pół talarki i podsmażamy.
    4. Wyżej wymienione produkty po podsmażeniu przekładamy do jednego garnka, zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową, starty czosnek, curry (dość sporo) i wino (musi odparować).
    5. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w pół talarki i razem lekko podsmażamy.
    6. Jeśli warzywa już zmiękną dodajemy paprykę i ogórka oraz kukurydzę.
    7. Doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
    8. Podajemy z ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy