Ta chałeczka jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie dla zapracowanych. Wystarczy posmarować masłem, do tego kubek kakao albo ulubionej kawy, czy nawet filiżanka herbaty. I w drogę.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
3-4 łyżki cukru
1 szklanka mleka sojowego Alpro lub zwykłego
1/2kostki drożdży
8 dag masła Lurpak
1 cukier waniliowy Winiary
Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić w rondelku przestudzić. 1/4 szkl mleka lekko podgrzać dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąkę. Do miski przesiać mąkę dodać cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło. I drożdże i pozostałe mleko
Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do foremki na chałkę lub zapleść ciasto czyli podzielić na trzy wałki i zapleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 50 minut.
Komentarze