Burger wegeteriański

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe danie na śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Starta dynia 2 szklanki
    Pestki z dyni 1 garść
    Cebula biała 1 szt.
    Sucha kasza jaglana ¾ szklanki
    Bułka tarta ¼ szklanki
    Olej ¼ szklanki
    Mąka pszenna 5 łyżek
    Papryka słodka mielona ½ łyżki
    Papryka ostra mielona ½ łyżki
    Sól i pieprz do smaku
    Bułki na burgera z sezamem
    Dodatki według gustu
    Olej do smażenia
    Natka pietruszki

Burger wegeteriański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni uprażyć na patelni i odstawić. Cebulę obrać, posiekać i przysmażyć na oleju. Następnie kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, do gorącej dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść tak aby masa była kleista, jeżeli nie jest dodać jeszcze mąki. Natłuszczonymi dłońmi formować kotleciki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić na drugą stronę. Bułki rozgrzać w piekarniku, przeciąć wzdłuż, posmarować ketchupem lub musztardą, włożyć kotleta i ulubione dodatki np.: pomidor, ogórek, ser żółty, sałata zielona, rukola, bazylia itp. SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy