Buraczki z żurawiną i octem balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Buraki wzmacniają układ krwionośny i razem z żurawiną wspaniale smakują.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych startych buraków
    75 g żurawiny
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki
    sól , pieprz

Buraczki z żurawiną i octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Buraki myjemy , gotujemy potem obieramy i ścieramy na średniej tarce jarzynowej.
    Żurawinę zalewamy gorącą wodą, chwilę mieszamy i odlewamy wodę.
    Do startych buraków dodajemy żurawinę , łyżkę mąki, cukier, sól ,pieprz do smaku i chwilę dusimy na patelni.
    Dolewamy ocet i dalej dusimy ok. 5-10 minut
    Podajemy jako samodzielne danie lub sałatka do obiadu, czy grilla.

Porady

Buraczki dobrze smakują na ciepło i zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy